Wad Naakt

DE LOKATIE
Van 15 juli tot en met 15 september 2009 vindt de Openlucht Foto Tentoonstelling “Wad Naakt” van fotografe Mijke Bos plaats. 20 foto’s met een formaat van 9m2 (2,5 mtr hoog x 3,5 mtr breed) zijn te bezichtigingen zijn op meerdere locaties op de Zeedijk tussen Moddergat aan de Friese zijde en de Eendenkooi bij Nieuw Onrust aan de Groningse zijde.

HET THEMA
“Wad Naakt” is een beeldverhaal bestaande uit een serie zwart-wit foto’s waarin de interactie tussen de natuur en de mens onder de aandacht gebracht wordt. In de tentoonstelling zie je Mijke’s fascinatie voor de mens en zijn veerkracht: het vermogen om grote verliezen, groot verdriet te kunnen dragen, het vermogen het onmogelijke mogelijk te maken. “Door de mens op deze bijzondere plek naakt te fotograferen kom ik tot het puurste, het reinste, het meest naakte waarin de kwetsbaarheid en kracht van de mens te zien is.” Het wad speelt hierin haar rol als naakt gebied, wat door niets bedekt is. Op het moment dat de zee zich terugtrekt worden de vele vormen van leven en dood ineens zichtbaar. Ook het wad bedekt zich, of geeft zichzelf bloot, al naar gelang het tij.

HET WAD
Mijke Bos wil de foto’s presenteren op de plek waar ze thuishoren en waar ze vandaan komen: het wad. Op deze manier komen ze volgens de fotografe geheel tot hun recht en kan iedereen de beelden op zijn of haar eigen manier ervaren.

40 JAAR LAUWERSMEER
“Wad Naakt” heeft zich aangesloten bij het bijzondere jubileum  ‘Lauwersmeer 40’. Op 23 mei 1969, inmiddels 40 jaar geleden, werd de laatste caisson verzonken die de afsluiting van het gebied met de Noordzee compleet maakte: de Lauwerszee werd het Lauwersmeer. Dit was de geboorte van het Nationaal Park Lauwersmeer.
Voor het gehele programma: www.lauwersmeer40.nl